10 Kasım 2012 Cumartesi

Zencefilin Bilinen Kullanım ve Faydaları


Yerli Taze Zencefil .. Bağışıklık için üç muhteşem besin 
Beslenme bozukluklarına bağlı olarak hastalıkların sayı ve çeşidinin arttığı şu günlerde şifalı bitkiler gündemden düşmüyor. İnsanlar akın akın bir umut kapısı olarak görüyor aktar ve baharatçıları. Günümüz bilim insanları da artık tedavilerine destek olmak için şifalı bitkileri öneriyor ve kullanmakta ısrarcı oluyor. Birçok bilim insanı tarafından araştırma yapılan ve sağlığa sağladığı çarpıcı gerçeklerle karşımıza çıkıyor zencefil. Zencefil birçok hastalığa şifa ve mutfaklarda lezzet katmak için geçmişten günümüze yaklaşık 2000 yıldır dünyanın değişik ülkelerinde değişik bamaçlarla kullanılmaktadır.

ZENCEFİL NEDİR?

Aromatik, keskin ve baharatlı bir kokuya sahip olan zencefil kızartmalar ve sebze yemeklerine lezzet katmaktadır. Bu nedenle, zencefilin taze kökü yıl boyunca pazarlarda yer almaktadır. Zencefil, yer altı kök sapları sert, çizgili dokulu olarak görülmektedir. Zencefil köksapları yani yumrular Bilimsel olarak botanikte Zingiber officinale olarak bilinmektedir. Zencefil bitkisi, yeraltında, köklerinde dallanmış şekildeki yumrulara sahiptir. Bitkinin botanik adı zencefil “boynuz şeklinde” anlamına gelen kelimeyi çağrıştırdığı için Sanskritçe’ den türemiş olduğu düşünülmektedir. Zencefiller familyasından olan mucizevî bitki, mavi- yeşil renkte tek bir çiçeğe sahiptir. 1-2 ‘ye kadar boylanabilen bitki genel olarak tropik alanları tercih etmektedir. Gövdesi ince uzun bir boruyu hatırlatmaktadır. Zencefil ülkemizde yetişmemektedir. Yaprakları 1 ile 2 cm olup, çok yıllık bir bitkidir.


GEÇMİŞİ
Güneydoğu Asya’ da hala mutfaklarda bu harika baharatlı bitki özelliği göstermektedir. Zencefil dünya genelinde pek çok alanda binlerce yıldır kullanılmaktadır. Zencefil Çin, Hindistan ve Orta Doğu metinlerinde de uzun uzun sözü edilen bir şifalı bitkidir. Çin neredeyse iki bin yıldır zencefili kullanmaktadır. Zamanla Çinden antik Romalılara ve daha sonra Avrupa’ya kadar yayılım göstermiştir. Akdeniz bölgelerinde yayılan zencefil kullanımı halen popülaritesini devam ettirmektedir.  Daha kullanılabilir yapmak için İspanyol kâşifler bir girişim yaptılar. Zencefili Batı Hint Adaları, Meksika ve Güney Amerika ülkelerine tanıttılar. Bunun sonucunda 16. Yüzyılda Avrupa’nın geri kalan kısımlarına değerli bir bitki olan zencefil ihracatı başladı. Bugün ise, Jamaika, Hindistan, Fiji, Endonezya ve Avustralya dâhil zencefil üst ticari üreticileri arasında yer almaktadır.


ZENCEFİLİN KANITLANMIŞ İÇERİKLERİ

Zencefil bileşim olarak zengin bir içeriğe sahiptir. Zencefilin derin bir beslenme profili mevcuttur. Bu profil karbonhidrat, şeker, çözünür ve çözünmez lif, sodyum, vitaminler, mineraller, yağ asitleri, amino asitler ve daha fazlasını içeren besinler, tam bir dizi hakkında bilgi içerir. Bunların dışında zencefil potasyum, magnezyum, bakır, manganez ve B6 vitamini için iyi bir kaynaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Değerli Bilgileriniz ve Görüşleriniz için Teşekkür Ederiz..